به گزارش پایگاه خبری خودروهای تجاری (سیونا)، به نقل از مهر،محمد رضا یزدی زاده درباره نظام مالیاتی کشور، گفت: یک سیستم مالیاتی کارا وظایفی دارد که میتوان آن را در پنج دسته کلی قرار داد. اولین وظیفه مالیات، تأمین درآمد دولت و دومین وظیفه هدایت سرمایهها به بخشهای مولد اقتصادی است به عبارتی دیگر مالیات ابزار تخصیص مجدد منابع بر اساس اهداف اقتصادی کشور را فراهم میکند.
وی ادامه داد: وظیفه سوم مالیات جلوگیری از بورسبازیهای بخشی در اقتصاد است یعنی گاهی در یک بخشی از اقتصاد به دلیل تقاضای بورس بازی دچار تورم میشویم و سیاست پولی نیز در این زمینه کارایی لازم را برای برخورد با تورم بخشی ندارد در این شرایط باید از سیاستهای مالی استفاده کرد. وظیفه چهارم مالیات، جلوگیری از افزایش شکاف طبقاتی و کاهش آن همچنین افزایش هزینههای تجمل گرایی با هدف توسعه عدالت اجتماعی و پنجمین وظیفهای که بر عهده نظام مالیاتی کشور است ایجاد شفافیت اقتصادی با کاهش حجم اقتصاد زیرزمینی و جلوگیری از فساد مالی است.
عضو سابق شورای راهبردی نظام مالیاتی با اشاره به وضعیت کنونی سیستم مالیاتی کشور، گفت: در زمینه تأمین درآمد دولت با نگاهی به بودجه سالانه متوجه میشویم که بودجه عمومی حدود ۲۰ درصد ناخالص داخلی شفاف ما است. بنابراین اگر بخواهیم کل بودجه عمومی دولت را به وسیله مالیات و از اقتصاد شفاف تأمین کنیم نیاز به این داریم که از ناخالص داخلی مان ۲۰ درصد مالیات بگیریم که در مقایسه با سایر کشورها نسبتی متوسط و رو به پایین است.
وی با بیان اینکه نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در حال حاضر حدود ۶ درصد است، افزود: این درصد پایین ناشی از ناکارامدی نظام مالیاتی است؛ طبق مطالعات صورت گرفته با همین قوانین حداکثر نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی ۷.۵ درصد خواهد شد این موضوع لزوم تغییر در سیستم مالیاتی را نشان میدهد.
مالیات بر خانههای خالی؛ گام اول در هدایت نقدینگی به بازارهای مولد
این کارشناس اقتصادی با اشاره به وضعیت نظام مالیاتی کشور در دومین رسالت خود یعنی هدایت سرمایهها به سمت بخش مولد، گفت: شاید اولین اقدام در این زمینه را میتوان مالیات از خانههای خالی دانست که البته هنوز به اجرا در نیامده است. اگر این قانون اجرا شود از این پتانسیل بی نهایتی که همیشه غافل بودیم یک نمونه کوچکی را اجرا کرده ایم.
با مالیات میتوان دست دلالان را از بازار خودرو قطع کرد
وی با بیان اینکه مالیات ابزاری فوق العاده کارآمد برای جلوگیری از بورس بازی در اقتصاد است، بیان کرد: در بازار خودرو همواره مشکل توزیع وجود دارد و با دو تقاضای دلالان و مصرف کنندگان مواجه هستیم؛ تنها کاری که توانستیم انجام دهیم قرعه کشی است که به عقیده من آبروی کشور را با آن برده ایم در صورتی که مالیات ابزار جدا کردن این دو از یکدیگر است.
یزدی زاده ادامه داد: اگر قاعدهای گذاشته شود که وقتی فردی خودرویی را میخرد اگر در سال اول آن را بفروشد ۹۰ درصد عایدی به عنوان مالیات دریافت شود در سال دوم ۷۰ درصد در سال سوم ۵۰ درصد و در سال چهارم از این مالیات معاف شود با این اقدام امکان بورس بازی به طور کامل از بین میرود و خودرو بدست مصرف کننده نهایی میرسد.
مالیات بر خودرو و مسکن لوکس با اینکه در بودجه آمد اجرا نشد
وی با بیان اینکه یکی از کارکردهای مهم مالیات، کاهش شکاف طبقاتی است، گفت: متأسفانه علی رغم اینکه کشور ما ۵۰ سال سرطان تورم دارد که به واسطه آن فقیر، فقیر تر و غنی، غنیتر میشود و بازدهی ثروت ده برابر بازدهی اقتصاد است اما علیرغم تمام تلاشها مالیات خودرو و خانههای لوکس که در بودجه امسال آمد و اقدام کوچکی بود نیز اجرا نشد.
با شفاف شدن اقتصاد زیر زمینی کل بودجه دولت تأمین میشود
یزدی زاده درباره نقش مالیات در ایجاد شفافیت اقتصادی گفت: اهمیت این موضوع در اقتصادهایی مانند کشور ما که اقتصاد زیرزمینی بزرگی دارد بسیار زیاد است. در کشور ما اقتصاد زیرزمینی حداقل ۴ برابر اقتصاد شفاف است و بعضی برآوردها این عدد را تا ۸ برابر نیز نشان میدهد؛ آمارهای فرار مالیاتی داده میشود این آمار نوک کوه یخ فرار مالیاتی است چراکه تنها اقتصاد شفاف را در نظر میگیرد اگر اقتصاد زیر زمینی را شفاف کنیم بودجه کل دولت از مالیات تأمین میشود.
سهم مالیات حقوق بگیرها بیش از ۲ برابر سهم مشاغل است
وی درباره راهکارهای فعلی کارا شدن نظام مالیاتی کشور، گفت: مالیات حقوقبگیر ها در هفت ماهه سال جاری ۱۱ هزار میلیارد تومان بوده است که حمایت از آنها بعضاً واجب است اما در همین زمان تنها ۵ هزار میلیارد تومان از مشاغل مالیات گرفته شده است یعنی تمام فعالیتهایی که توسط افراد حقیقی در کشور صورت گرفته مانند طلا فروشی، خواروبارفروشی، نانوایی و … که جمعاً سه میلیون واحد صنفی هستند تنها ۵ هزار میلیارد تومان مالیات داده اند.
مالیات میتواند جایگزین قرعه کشی در فروش خودرو شود
یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه حجم اقتصاد زیر زمینی کشور ۴ برابر اقتصاد شفاف است، گفت: مالیات علی الحساب بودجه را شفاف و با حذف اقتصاد زیر زمینی، بودجه دولت را تامین میکند.
لینک کوتاه : https://cvna.ir/?p=13241