به گزارش پایگاه خبری خودروهای تجاری (سیونا)، با این وجود سازندگان و تولیدکنندگان بزرگ همچنان در تلاش هستند برای آنکه بتوانند در این زمینه از یک دیگر پیشی بگیرند و پیشتاز باشند و تجاری سازی آن را در دست بگیرند.
ایمنی سرنشینان، قیمت مقرون به صرفه و ملاحظات فنی پیچیده مهمترین نکاتی است که باید در زمان ساخت خودروی پرنده به آن توجه شود. با توجه به این نکات نخستین اختراع به ثبت رسیده در این زمینه، پتنت متعلق به «فلیکس لانگوباردی» است که در سال ۱۹۱۸ میلادی در «USPTO» به ثبت رسید. این وسیله نقلیه قابلیت شناور شدن در آب، حرکت روی زمین و حتی پرواز را نیز داشت.
در سال ۱۹۱۷ میلادی، «گلن کورتیس» که به نوعی پدر خودروهای پرنده به حساب میآید، نخستین تلاش برای ساخت این خودرو را با معرفی «Curtiss Autoplane» به سرانجام رساند. این خودرو آلومینیومی، دارای سه بال ۱۲ متری بود که در اولین تجربه خود، تنها توانست چند دقیقه به سمت آسمان پرواز کند.
دومین خودروی پرنده، متعلق به «والدو واترمن» است که در سال ۱۹۳۷ میلادی، خودرویی ترکیبی به نام «Arrowbile»، با سه چرخ و پروانهای تعبیه شده در عقب خودرو، طراحی کرد. این پروژه، به دلیل عدم سرمایهگذاریهای کافی، متوقف شد.
یکی مشهورترین خودروی پرنده معرفیشده تاکنون، «Aerocar» است که با الهام از «Airfibian» ساخته شده است. «مولتون تیلور»، این خودرو را از فایبرگلاس و با هدف راندن در مسیر جادهای، سپس پرواز هوایی و مجددا حرکت زمینی و آن هم بدون وقفه در حرکت، طراحی کرد. این خودرو نیز توانست مجوز پرواز را از «FFA» دریافت کرده و حتی توافقهایی برای استفاده از موتور فورد بر روی آن انجام گرفت. مشکلات مالی ناشی از بحران نفتی دهه هفتاد و هشتاد میلادی، موجب شد تا این طرح نیز به سرانجام نرسد.
یکی از آخرین تلاشها برای ساخت خودرو پرنده، از سوی مجموعهای از دانشآموختگان دانشگاه «MIT» صورت گرفت که با همکاری شرکتی به نام «Terrafugia»، بر روی طراحی و توسعه نمونه اولیه خودرویی به نام «TF-X» کار میکنند. این خودرو، قابلیت فراز و فرود عمودی را داشته و نیازی به باند پرواز برای برخاستن و نشستن بر روی زمین ندارد. این ویژگی، خصوصا در فضاهای شهری حال حاضر، بسیار مهم و حیاتی محسوب میشود.
تاکسیهای پرنده در راه است
نکته جالب اینجاست که خودروهای پرنده فولکس واگن تنها برای استفاده شخصی و مختص مالکان خصوصی تولید نخواهد شد و در صنعت «روبو-تاکسی» یا تاکسیهای خودکار نیز استفاده میشود. طبق گزارش مورگان استنلی، ارزش بازار تاکسیهای تجاری در سال ۲۰۴۰ میلادی (۱۴۱۹ خورشیدی) بالغ بر ۱.۵ هزار میلیارد دلار خواهد بود.
آئودی، یکی از برندهای گروه خودروسازی فولکس واگن همکاری خود را با ایرباس و ایتالدیزاین برای ساخت تاکسیهای پرنده شروع کرده و پورشه نیز در حال همکاری با بوئینگ است. فولکس واگن هنوز شریک و یا همکاری را معرفی نکرده و فعلا در حال انجام تحقیقات و مطالعات مقدماتی است.
بازار تاکسیهای پرنده آنقدر جذاب است که فولکس واگن را ترغیب کرده تا در این زمینه سرمایهگذاری کند. در حال حاضر تمرکز گروه خودروسازی فولکس واگن روی خودروهای برقی مثل فولکس واگن ID.4 و آئودی ای ترون GT و آراس ای ترون GT است. اما خودروهای پرنده و ماشینهای برقی یک نکته مشترک دارند و آن موتورهای برقی باتریدار است.
خودرویی که در آمریکا به پرواز درآمده است
اما در آخرین خبرها آمده که شرکتی به نام «لیلیوم» متخصص ساخت پرندههای عمودپرواز برقی (eVTOL) است، اکنون آماده عرضه خودروهای پرنده خود در بازار هستند. به نقل از نیو اطلس، اگر در کنار دارا بودن گواهینامه خلبانی به حدی ثروتمند باشید که ۱۰میلیون دلار نیز برای خودروی پرنده خود خرج کنید، اکنون میتوانید خودروی پرنده برقی و شیک شرکت لیلیوم را سفارش دهید. البته به شرط آنکه در ایالات متحده نیز به سر ببرید.
این خودرو البته فعلا فقط در بازار ایالات متحده به فروش میرسد و اولین باری است که خودروهای پرنده به صورت تجاری ارائه میشوند. وسایل نقلیه برخاست و فرود عمودی و برقی (eVTOL) که به نوعی شبیه به پهپادهای مسافربر هستند، در حال ورود به بازارند.
در سال ۲۰۲۱ شرکت «هالو» (Halo) مستقر در بریتانیا، ۲۰۰ دستگاه از خودروهای پرنده ساختهشده توسط شرکت برزیلی «ایو» (Eve) را سفارش داد. طبق گزارشها تا سال ۲۰۲۳ بیش از دوهزار و ۷۷۰ پیشسفارش برای وسایل نقلیه شرکت Eve وجود داشته که ارزش کلی آن ۸.۳میلیارد دلار بوده است.
در اوایل سال جاری شرکت «اسکایدرایو» مستقر در توکیوی ژاپن یک قرارداد تولیدی با شرکت سوزوکی را برای شروع تولید تاکسیهای پرنده دو سرنشین خود در اوایل سال ۲۰۲۴ اعلام کرد. همین چند روز پیش نیز خودروی پرنده ۱۶پروانهای آن موسوم به جابیاس۴ مجوز شروع به کار را در چین به عنوان یک تاکسی هوایی تجاری دریافت کرد.
اما یکی از بازیگران اصلی در این فضا شرکت «لیلیوم» (Lilium) مستقر در آلمان است. لیلیوم به جای استفاده از پروانههای بزرگی که در دیگر خودروهای پرنده دیده میشود، از یک مجموعه پروانههای کوچک برای پیشرانه عمودی و افقی استفاده میکند.
این فناوری که رانشبردار الکتریکی کانالی یا DEVT نامیده میشود، یک پیروزی بزرگ برای این شرکت بوده است. لیلیوم قرارداد تجاری بزرگ خود را با سومین شرکت هواپیمایی داخلی برزیل موسوم به «آزول» (Azul) در سال ۲۰۲۱ امضا کرد که این قرارداد برای تحویل ۲۲۰ دستگاه بود و نزدیک به یکمیلیارد دلار ارزش داشت. اکنون شرکت لیلیوم اعلام کرده اولین خودروهای پرنده برای فروش خصوصی را در ایالات متحده ارائه خواهد کرد.
برای تجربه خودروی پرنده ابتدا به یک حساب بانکی قوی نیاز دارید، زیرا کریستین پیرک، سخنگوی لیلیوم، میگوید: قیمت بسته ما ۱۰میلیون دلار آمریکاست که شامل خدمات جامع و گارانتی میشود و آن را به یکی از مقرون به صرفهترین جتها در کلاس خود تبدیل میکند. جت لیلیوم در اوایل سال جاری به حداکثر سرعت هوایی خود، یعنی ۲۵۰کیلومتر در ساعت رسید.
دور نیست زمانی که آرزوی داشتن خودروی پرنده محقق شود و ابتدا کسانی که حساب پر پول دارند تجربه استفاده از این خودروها را به دست آورند و سپس نوبت به کسانی برسد که تا عمرشان باقیست تجربه استفاده از خودروی پرنده را نیز داشته باشند.
گزارش: آزاده باقری